mesqueverd_autoctons1

El Carrer Rogent, al barri del Clot, és un d’aquests carrers on encara trobem la ciutat a una escala humana. Té un gust a poble o a barri que ens anima a passejar, a aturar-nos un moment a petar la xerrada amb un veí o simplement a seure en un banc i mirar com passa la gent. 

En aquest carrer trobem la botiga- Agrobotiga Urbana- Autòctons. El Robert i el Javi ens reben per parlar sobre el seu projecte: Una botiga arrelada al territori, on la qualitat, l’ecologia, la confiança i la varietat són els eixos fonamentals.

A Autòctons podem comprar des de fruita i verdura fins a conserves, postres, vins, olis, embotits del país… Segur que tot el que necessitem tenir al rebost, tant per la cuina del dia a dia com per preparar quelcom d’especial, ho podem trobar aquí.

La gran varietat de productes i l’elegància en la seva presentació convida a donar un cop d’ull als prestatges. Segur que acabarem amb la cistella plena de qualitat i potser amb més d’un producte que no coneixíem!!

1. Quan i com va néixer Autòctons?

mesqueverd_autoctons13

Robert: Vam començar a parlar-ne al setembre de 2012. Tots dos ens vàrem conèixer en una empresa de consultoria on algun dels projectes que havíem executat estava relacionat amb els productes agroalimentaris i el seu impacte en el desenvolupament del territori. Més enllà d’això, en aquell moment l’única vinculació amb aquest món era que tots dos eren molt cuinetes i comentàvem allò que portàvem a la carmanyola, l’un tastava allò que havia fet l’altre i coses d’aquestes.
Aleshores ja teníem clar que ens agradava la idea del producte de proximitat. Degut a la crisi la nostra empresa va fer acomiadaments i, en aquell moment ens vam decidir a engegar un projecte que realment ens motivés.
Al principi només teníem clar el tema del producte de proximitat i de qualitat, però no teníem clar el com. A poc a poc, i amb l’ajuda de Barcelona Activa, vam anar centrant la idea i vam acabar creant Autòctons i obrint la botiga física al novembre de 2013.

2. Quin tipus de productes podem trobar a la botiga?
Robert: És tracta d’una botiga multiproducte. Pots trobar bodega, dolços, embotits, formatges, lactis, fruita i verdura, conserves, arròs, pasta, olis… però sempre producte local, de Catalunya.

mesqueverd_autoctons21  mesqueverd_autoctons 7  mesqueverd_autoctons6

3. I les cerveses…? Perquè ocupen una part important de la botiga!
(Rialles)

mesqueverd_autoctons11
Javi: Sí, aquesta és una aposta personal meva. Coneixia una mica l’incipient món cerveser de casa nostra i vaig veure que era realment complicat trobar aquest producte al barri. En dos anys la situació ha canviat moltíssim i ara és molt habitual trobar-ne a comerços i bars. És un sector que està creixent, cada cop hi ha més gent que fa cerveses i ho fa molt bé.
Al principi molta gent trobava estrany que una cervesa costés 2€ o 2.5€ i havies d’explicar què era una cervesa artesana i fer pedagogia del producte. Ara trobes que hi ha molta més gent que controla el tema i busquen aquest producte artesà i de qualitat. També busquen assessorament perquè el consumidor comença a entendre que és quelcom més que un refresc, els expliques com poden maridar els sabors (com ara combinar una cervesa negra amb unes postres amb xocolata, o una taula de formatges amb una IPA) ho tasten, els agrada i se’n van fent adeptes.

4. Què ofereix el producte Km0 al consumidor?
mesqueverd_autoctons2         mesqueverd_autoctons25       mesqueverd_autoctons10

Robert: Un bon producte, salut, i l’oportunitat de generar riquesa al teu territori. Ajudes a tancar el cercle, perquè saps que són productes de la teva zona i que aquesta riquesa es queda al territori i genera llocs de treball. Per sort tenim la fortuna de trobar a Catalunya molt bons productors i artesans i no és necessari anar més lluny per a la majoria dels productes d’alimentació quotidians.

Javi: També hi ha altres elements que hi intervenen, com ara l’ecologia (independentment que el producte tingui certificat ecològic), doncs els productes recorren molts pocs quilòmetres des del productor fins al consumidor final i, a més, es contribueix a la conservació del territori, donat que com més activitat econòmica hi hagi en zones rurals més població es fixarà en aquestes zones.
Per últim també hi ha un element de sobirania alimentària, és a dir, sortir dels canals habituals de distribució d’aliments i no dependre de multinacionals. La gran majoria dels productes que es troben a Autòctons només es troben en botigues com la nostra.

5. Però penseu que el client quan compra producte local pensa en tot això o només ho fa perquè la botiga els ve al pas i el producte li agrada?

mesqueverd_autoctons16Robert: N’hi ha de tot, és clar, el client que entra perquè viu al costat també hi és, però ni de bon tros és la nostra clientela més important. La majoria de la gent busca qualitat i també busquen aquests productes que havien desaparegut del seu camp de visió, com la coll d’olla que no la trobes al supermercat o a cap mercat i que és de molta qualitat.
Javi: Els clients també venen buscant confiança. Tasten un producte en una fira, o coneixen algú que fa tal o qual cosa i ens pregunten si nosaltres ho tenim. Moltes vegades portem productes perquè els nostres clients ens hi parlen i aquest sistema basat en la confiança mútua funciona molt bé.

6. Quina és la relació amb els vostres proveïdors?

Robert: Per contactar amb els nostres proveïdors el 2013 vam estar voltant en cotxe per tota Catalunya, visitant productors poble per poble, visitant fires, consultant guies… Donant-nos a conèixer per una banda i per l’altra veient de primera mà com treballaven a casa seva.

mesqueverd_autoctons23        mesqueverd_autoctons22       mesqueverd_autoctons4

Javi: Sí, vam fer de comercials a porta freda i vam trobar de tot, des de qui no et fa ni cas fins qui et convida casa seva, et dóna mostres, t’ensenya tot el que fa… Aquesta manera de buscar proveïdors ens va permetre conèixer molta gent del sector, uns et parlen d’altres i d’aquesta manera hem aconseguit tenir a la botiga molts productes que no són coneguts perquè són produccions molt petites, de molta qualitat. També té de bo que hi ha una relació personal al darrere, saps com treballen i saps que hi ha uns preus justos que permeten a la gent viure de la seva feina dignament.

7. Parlant sobre el producte fresc, com es fa la distribució?mesqueverd_autoctons15

Robert: La fruita i la verdura ens la porten diàriament de dilluns a dissabte i sempre que hi ha disponibilitat treballem amb verdura ecològica. La fruita és ecològica quan és de temporada, perquè fora de temporada no té la qualitat que esperes pel preu que es demana. Això també serveix al client per saber si està menjant de temporada o no, és part de la nostra tasca pedagògica, ajudar el client a que conegui quin és el producte de cada estació i a menjar-lo al seu moment que és quan és més bo i està millor de preu i no consumir productes que estan en càmeres, tractats amb químics perquè es conservin. Això és menjar més sa.
Javi: Hem observat com cada cop més els clients es preocupen de la temporalitat dels aliments frescos i van adaptant el seu consum al respecte, tot i que encara hi ha molt camí a recórrer en aquest sentit.

8. Per què al Clot?

mesqueverd_autoctons19Robert: Teníem tres opcions dins del que buscàvem, que fos un barri amb cert gust de poble. Això podia ser Horta-plaça Eivissa, Sant Andreu a la part de perifèria i Clot al carrer Rogent on finalment som. És un carrer comercial per on passa molta gent, l’ambient és molt de barri, està creixent i està molt bé comunicat per bus, metro i tren.

9. I com va ser la rebuda en el veïnat?
Robert: Com que per casualitat vam acabar obrint abans de Nadal, el començament va ser molt . Potser al principi sí que et miraven com dient “i aquests qui són?”, hi havia qui pensava que això era una botiga ecològica i molt cara però van anar entrant, preguntant i el boca-orella va fer gran part del treball. També ajudava, sobretot amb la gent gran, que igual eren més escèptics, el fet de trobar productes com ara patates del bufet o coll d’olla i se n’anaven convençuts.

10. Quin seria el perfil del client?
Javi: Hi ha de tot. La gent gran és més de venir cada dia, els dissabtes més de parelles joves que treballen durant la setmana, moltes parelles amb nens. Després el fet de tenir molta varietat de producte fa que la botiga sigui atraient per molta gent diferent. Però si haguéssim de definir un perfil potser serien dones d’entre 35 i 55 anys, gent que té interès pel què menja, que es cuida, que li agrada el bon menjar, tastar coses noves i tornar a trobar productes que havia perdut.

11. A la vostra web parleu de serveis per altres professionals. En què consisteix?
mesqueverd_autoctons3Robert: És una idea que teníem des del principi i que hem engegat fa un any i consisteix a ser proveïdors d’altres comerços, com ara bodegues, bars i des de l’any passat també hem incorporat una escola, Els Encants, de la que som proveïdors de fruita. 

12. Quin consell, des de la vostra experiència, donaríeu a algú que volgués obrir un comerç semblant al vostre?
Javi: Que vagin amb compte amb els costos. Que els calculin molt bé i els multipliquin per 1,5 per anar tranquils. Hi ha gent que obre negocis que podrien ser viables però es queden sense efectiu en dos mesos per un mal càlcul de costos. També han de tenir clar que hauran de fer de tot: comptable, venedor, informàtic, comercial, community manager… Has de tenir les coses molt clares i saber que hauràs de sacrificar-te molt.

13. I en l’àmbit administratiu trobeu que es podria fer alguna cosa per ajudar els emprenedors?

mesqueverd_autoctons9Javi: Tothom que empren un negoci opina que les administracions no donen cap tipus de facilitat. No només són els impostos, després hi ha la falta d’informació. Costaria tant que l’organisme pertinent tingués una oficina, una, on la gent que vulgui obrir un petit comerç de carrer, pogués anar-hi i sortir d’allà amb una llista de tot el que has de fer i tot el que has de portar-hi?
En els darrers anys s’ha parlat molt de l’emprenedoria, i realment molta gent s’ha animat a muntar el seu negoci vist el panorama desolador, però a l’hora de la veritat l’administració no facilita gaire les coses.

14. Quina és la vostra valoració sobre l’evolució del sector i com veieu el futur?
DSC00562Robert: Sí que veiem canvis en els patrons de consum, però igual no som tan optimistes com alguns organismes que s’omplen la boca parlant de la pujada del consum del producte ecològic, perquè la majoria de gent continua associant aquest producte amb producte car, malgrat que realment no sigui així, però sí que veiem que molta gent hi està entrant per la part de la salut, l’alimentació com forma d’evitar malalties. Però encara s’ha de treballar molt, sobretot amb les noves generacions.
Javi: També observem com les grans superfícies estan també apostant per aquest tipus de producte, això vol dir que tenen estudiat que la demanda augmentarà, tot i que el consumidor ha de mirar més enllà i no deixar-se enganyar pel màrqueting de les grans empreses implicades en el sector de l’alimentació.
Crec sincerament que cada cop més gent s’està adonant que mitjançant el consum de proximitat pot millorar la seva qualitat de vida i la de la gent que l’envolta, així com del seu territori, perquè quin sentit té comprar una taronja que ve de Sudàfrica amb tot el que això implica? I, sobretot, a qui beneficia això?

mesqueverd_autoctons17Entre els molts productes que hi ha a Autòctons ens hem quedat amb una cervesa artesanal, la BlackBlock Imperial Stout, de cerveses La Pirata i uns Fesols D.O de Santa Pau i amb ells hem fet un guisat per sucar-hi pa!! Si entreu aquí veureu com ha quedat de bo i com és de fàcil aquesta recepta creada per Més Que Verd.

Tens una botiga d’alimentació ecològica o un comerç de proximitat? Si vols que et féssim una entrevista per publicar-la en aquest blog contacta’ns.