Quantes vegades hem mirat la data en una llauna, en un paquet d’arròs o en la tapa d’un iogurt i la proximitat d’aquesta data ens ha fet arrufar el nas? Serà segur menjar aquest producte? Provo, o directament el poso a la galleda de les escombraries…?
Conèixer què volen dir les frases: Data de caducitat i Data de consum preferent, ens pot ajudar a prendre la decisió correcta.

Amb les següents preguntes i respostes volem ajudar-te a l’hora de prendre una solució adient:

Què vol dir “consumir preferentment abans de …”?
Aquesta data ens indica fins a quan l’empresa alimentària ens garanteix que el producte tindrà la qualitat esperada.

mesqueverd_iogurt data consum

Quins aliments porten data de consum preferent?
La gran majoria dels aliments que hi ha al teu rebost i a la teva nevera en porten: Aliments secs com ara arròs, macarrons… molts congelats, conserves de tota mena, oli, xocolata… i des d’abril de 2014 fins i tot els iogurts.

És segur menjar aquest aliment després d’aquesta data?
Sí, es pot consumir i segueix sent segur, sempre que s’hagi conservat seguint les instruccions i l’envàs estigui intacte.

Trobaré diferències de qualitat si consumeixo el producte després de la data de consum preferent?
És molt probable que alguna de les seves propietats organolèptiques s’hagin vist alterades (aspecte, textura, gust, olor… ). Per això és molt important fer servir els nostres sentits, i si hi trobem alguna cosa que no ens agrada, valorar si aquest aliment respon o no als nostres requeriments.

Què més he de buscar a l’etiquetatge?
És important llegir i respectar les indicacions de conservació que ens doni el fabricant. Aquesta informació pot incloure a quants graus s’ha de conservar l’aliment, si ha d’estar en un ambient sec, o sense llum, o dins d’un interval de temperatura, entre d’altres.

I una vegada que ja he obert el paquet…?
Cal seguir les recomanacions tipus “consumir en X dies després de la seva apertura” “conservar en nevera una vegada obert”.

Què vol dir “caduca el…” o “data de caducitat …”?
Aquesta informació ens indica la data a partir de la qual el consum d’aquest aliment pot ser perjudicial i perillós.

mesqueverd_data caducitat

Quins aliments porten data de caducitat?
La porten aliments peribles, com ara la carn picada, les verdures preparades, el pollastre cru o el peix fresc. Són aliments amb una vida curta que es fan malbé fàcilment.

És segur menjar aquest aliment després d’aquesta data?
No, mai hauríem de menjar un aliment després de la seva data de caducitat. Són un risc per la nostra salut i les conseqüències poden ser molt greus.

Què més he de buscar a l’etiquetatge?
Cal seguir les pautes de conservació del fabricant. Hem d’observar les recomanacions tipus “mantenir refrigerat” “conservar entre 2-4ºC”.

I si ja he obert el paquet però no he consumit tot el producte?
Haurem de fixar-nos en la indicació “consumir en X dies després de l’apertura” i ser molt curosos a l’hora de conservar la part que resta seguint-ne les indicacions.

Què puc fer si la data de caducitat s’apropa i veig que no consumiré el producte?
En aquest cas es pot congelar. Quan es descongelin aquests productes s’hauran de consumir en menys de 24 h i hauran de ser cuinats d’una manera adequada, ja que molts bacteris patògens no moren amb la congelació i es poden reproduir en ser descongelats.

Parar atenció a les dates de consum preferent i dates de caducitat i conèixer què hem de fer en cada cas ens pot ajudar a reduir el malbaratament d’aliments a la nostra llar.