mesqueverd_siente1A l’imaginari col·lectiu un oasi és un lloc on descansar, allà on, a recer de les palmeres, els sentits es poden refer i les forces tornen renovades. Doncs, no cal anar molt lluny per tenir aquesta sensació de plaer. Només hem de visitar la botiga de tes SienTe, al carrer Rogent del barri del Clot.

La planta baixa ens rebrà amb rengleres ordenades de llaunes amb tes purs, aromatitzats, herbes, … i tots els accessoris que hi podem necessitar. A la planta de dalt, al saló-degustació, ens espera un espai acollidor on prendre qualsevol dels tes de la botiga, amb un tros de pastís, unes galetes… Un veritable oasi on gaudir d’una bona tassa de te i deixar que el temps passi sense presses.

La cara visible d’aquest negoci familiar són els germans Anna i Dani. Amb l’Anna ens hem pres un deliciós te al saló i ens ha explicat moltes coses sobre Siente i sobre el món del te .

1. Em pots explicar una mica la història de SienTe?

La botiga porta al barri des del 2006 com a botiga de tes a granel. La seva primera propietària la va traspassar el 2009 a una parella i el 2013 va passar a mans de la meva família, que ja hi érem clients des del principi. Sempre ha estat un negoci familiar i la filosofia de la botiga ha passat d’uns propietaris als altres: l’amor pel te i el concepte del saló com un oasi de tranquil·litat.

mesqueverd_siente20

2. I com vau fer aquest “click” de passar de ser clients a fer-vos càrrec de la botiga?

Doncs els meus pares no havien treballat al comerç abans. El meu pare s’havia dedicat a la comptabilitat i s’havia quedat sense treball. Buscant un negoci que portar fins a la jubilació va veure aquest com una possibilitat laboral per ell mateix i per la família i amb el temps vam entrar el Dani (el meu germà) que és fitoterapeuta, i jo i de mica en mica nosaltres dos vam agafar més el pes de la botiga al mateix temps que els meus pares la van anar deixant, per l’edat. Jo tenia un negoci propi, feia roba, però quan vaig començar a portar la botiga de seguida li vaig agafar el gust perquè és un negoci maco, per estètica i pel mateix concepte del te, acabes coneixent els gustos dels teus clients i és molt agraït.

3. Què trobem a la botiga?

Allò que més els tes, és clar. En tenim gairebé 200 varietats, sobretot de tes aromatitzats, que són els més demanats, però també tenim varietat de tes purs, de diferents varietats i orígens. Després tenim les herbes, secció que últimament hem ampliat molt. Hem vist que hi havia un augment en la demanda d’herbes medicinals però la gent anava una mica perduda. El que hem fet és crear unes barreges que puguin ajudar a alleujar petits trastorns digestius, neteja de fetge, anèmia, refredats… D’aquesta manera el client no necessita saber quines propietats té cada herba, només ens diuen quins trastorns volen tractar i nosaltres li recomanem les herbes que hi són apropiades.
També hi ha la mel, que és una mel artesana de Banyoles, sense pasteuritzar i sense additius.

mesqueverd_siente16      DSC00766      mesqueverd_siente18

Tenim un parell de tipus de galetes: unes wafers tipus holandeses, fetes per una artesana holandesa que viu a aquí, i les clàssiques pastes de te de mantega, també de molt bona qualitat.

Després hi ha tota la secció dels accessoris pel te: teteres, gots, termos, filtres… Intentem que siguin objectes útils al mateix temps que estètics i de qualitat, diferents dels que podries trobar en altres establiments com ferreteries o basars.

mesqueverd_siente15     mesqueverd_siente11    mesqueverd_siente14

4. I al saló, què hi podem fer?

mesqueverd_siente3Nosaltres li diem saló degustació, però és molt més que això. La idea és que tu vinguis aquí i puguis provar qualsevol dels tes que tenim a la botiga. Tots tenen el mateix preu al saló per tant pots arriscar-te a tastar qualsevol varietat sense haver de portar-te a casa tota una bossa sense saber si t’agradarà o no. També es tracta de què la gent aprengui a fer-se un te, amb la nostra ajuda al principi, però després ells mateixos controlen el procés i saben quina temperatura necessita cada te i quants minuts d’infusió.
Al saló també oferim pastissos, casolans, fets per la meva mare.
Després hi ha les activitats que oferim: Es fan tallers de ganxet, de punt i d’anglès, en grups petits, per tant no fa falta tancar el saló i molts clients que vénen a prendre el te acaben apuntant-se a un taller. Ah, també tenim un grup de lectura un cop al mes.
Altres tallers que anem organitzant són de tast de tes on expliquem d’on venen els tes, quins processos es fan per tenir els diferents tes, com s’han de preparar… Coses pràctiques que ajuden a entendre millor tot el  món del te.

mesqueverd_siente9        mesqueverd_siente8        mesqueverd_siente4

I les parets del saló les oferim com a lloc d’exposició pel treball d’artistes. És una mena d’intercanvi, nosaltres no portem comissió per exposar els quadres ni si se’n venen, però tenim el saló decorat durant un temps amb aquestes obres.

5. He llegit que el te és la beguda més popular del món. Per què penses que és això?

Per una banda hi ha molts països tradicionalment consumidors de te que són països amb molta població. En aquests llocs el te no es consumeix un cop al dia, sinó que forma part de tots els àpats. Tenim l’Índia, Japó, la Xina, el món Àrab… estan impregnats de la cultura del te. Però també a molts països d’Europa, a Rússia… aquí encara no tenim aquesta cultura però també està creixent molt.

6. Te vs. cafè?

mesqueverd_siente12Bé, crec que en els últims temps molta gent que sempre ha pres cafè estan trobant també el seu moment pel te. És veritat que en el nostre entorn, el consum de cafè és molt majoritari, però el te està tenint un important repunt, sobretot entre la gent més jove. També és veritat que avui dia és més fàcil perquè l’oferta de tes bons ha crescut molt i els tes aromatitzats han ajudat a crear una certa cultura. Fa uns anys tot quedava limitat al te pur, i moltes vegades si en demanaves a un restaurant ni tan sols sabien preparar-ho bé. L’aspecte de voler cuidar-se també ha influït. Sí que vols prendre alguna cosa calenta a mig matí, o gaudir d’una tassa després del dinar, però no vols consumir tanta cafeïna, i el te és una bona alternativa.

7. A partir de quan vau incloure a la vostra carta producte ecològic i per què?

DSC00764A la botiga ja hi havia tes orgànics, però nosaltres vam voler incrementar la varietat. N’hi ha clients que només volen tes orgànics i aprecien tenir-ne on escollir. La filosofia de la botiga també ens porta cap aquí. Igual que defensem el comerç de proximitat i a granel, intentem fer didàctica quan et pregunten què és això del te bio, què comporta pel que fa a qualitat i el seu aspecte social. Quan parlem de te bio, no parlem només del te, també cal saber si els ingredients que porta, taronges, flors… són bio o no. A les nostres llaunes marquem amb una etiqueta si el te és o no bio, i després en els tes que no són bio marquem si l’aroma és artificial o és natural.

8. D’on venen els tes que hi ha a la vostra botiga? Es pot fer una traçabilitat?

DSC00757La majoria de te que entra a Europa ho fa per Hamburg, allà estan les grans empreses importadores de te. Aquest és te pur i allà també estan les grans empreses transformadores, que agafen aquest te pur i el processen en te aromatitzat.
Després tenim empreses distribuïdores espanyoles que venen el te que s’ha processat en altres països, tenen els seus catàlegs i tu els compres directament a ells.
I un altre model és per exemple el te que comprem nosaltres a una parella que te una plantació al Japó i mitjançant una petita distribuïdora de Portugal els comprem el seu te. En aquest cas tot és més directe, coneixem aquestes persones i sabem d’on ve exactament aquest producte i com està elaborat.

9. Quin és el perfil tipus dels vostres clients?

Per una banda tenim molta gent gran jubilada, que tenen temps lliure i entren en el món del te perquè ja tenien cultura de prendre herbes i tisanes i per altra banda gent jove molt conscienciada amb el comerç local i ecològic i que no són tant de prendre cafè.DSC00762

10. Els clients són fidels als seus tes o estan oberts a tastar coses noves?

La majoria dels clients tenen els seus tes favorits i de tant en tant van provant alguna cosa nova. Nosaltres, per animar el públic a tastar coses noves sempre fem un descompte en els tes que arribenen nous i també quan compres podes demanar una mostreta o agafar els packs demostració que tenim, que són quatre bossetes de 20 gr. amb diferents tes. És tracta de posar-ho fàcil i que cada vegada més gent s’animi a entrar en aquesta cultura tan bonica del te.

mesqueverd_siente21

L’Anna i el Dani em van obsequiar amb un exquisit te verd xinès bio: un te bantxa i amb aquesta meravella hem creat una recepta d’un pa de pessic al te bancha. Aquí podeu veure com ens ha quedat i com és de fàcil cuinar-lo.

Tens una botiga d’alimentació ecològica o un comerç de proximitat? Si vols que et féssim una entrevista per publicar-la en aquest blog contacta’ns.